Karlátka, brambory a mák – pro podzimní mlsání to pravé ořechové

Když vám někdo poví, že jste na švestku, asi mu moc nepoděkujete. Ale pozor, ten dotyčný si vybral sakra velkou parádnici a mňamku mezi ovocem pro to, aby vás urazil. Když vám někdo poví, ať si sbalíte svých pět švestek, taky vás asi moc nepotěší, koneckonců pořád lepší, než když se dozvíte, že do švestek asi nevydržíte. Když vás někdo nachytá na švestkách, tak vám do zpěvu taky asi nebude, zkrátka všechny výše uvedené situace – nastanou-li – je třeba je řádně zapít tekutými švestkami, aby to člověk rozdýchal.

My všichni keramici však tuto peckovici modrou – plod nafialovělé barvy – pracovně moc rádi nemáme. Obvykle totiž na podzim, když švestky dozrávají, se v keramice moc nedaří. Keramická hmota si prostě dělá, co chce, a i když zapojíte všechny pracně nabyté zkušenosti, měříte a bádáte, často se vlastně ničeho nedopídíte.  Ne že by za to asi přímo mohly právě švestky, ale už naši předkové vypozorovali, že keramická hmota má toto vrtkavé období právě v době jejich zrání. Ale jako všude – jednou jsi dole, jednou nahoře. Karlátka (jak se švestkám kvůli Karlu IV., který je dovezl do Čech, přezdívá) patří mezi naše oblíbené ovoce. Takže pokud se nenaplní pranostika, která mluví o tom, že déšť svaté Žofie švestky ubije, i my si mlsně olizujeme jazýčky a máme chuť vařit.

Chceme vám dnes nabídnout recept velmi luxusní – ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA NAŠÍ BABIČKY MARJÁNKY. Na stromech už sice švestky nenajdete, ale v obchodě se ještě s trochou štěstí jistě pořídit dají. A pokud jste mysleli na zadní kolečka – co když přijde mlsná, až na stromech nebudou – jistě jste si nějaké zamrazili.

Na výrobu této dobroty budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 200g hrubé mouky
  • 600g brambor
  • 75g krupice
  • špetku soli
  • 500g švestek
  • 150g cukru moučka
  • 150g másla
  • mletý mák (ten ostatně jako největší přírodní zdroj vápníku fakt hodně potřebujeme).

Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. Přidejte mouku, vejce, krupici, špetku soli, a to vše zpracujte v tužší těsto. Rozválejte ho na tenčí plát, který nakrájejte na čtverce tak 4x4cm. Na takto vytvořené čtverečky položte osušenou švestku, kterou pečlivě zabalte, abyste vytvořili knedlíky. Vložte je do vařící osolené vody a ihned je opatrně zamíchejte. Uvařené knedlíky vyndejte a nechte okapat. Tuto dobrotu posypejte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte ji rozpuštěným máslem. A kdybyste někdo švestkám neholdoval, ale miloval jste ovocné knedlíky, tak věřte, že na jaře jsme tu s dalším receptem – to se budete pro změnu olizovat kvůli jahodovým knedlíkům z tvarohového těsta. No a kdyby vám ani jahody nebyly po chuti, tak se snad už zavděčíme v létě, kdy přispěcháme s receptem na meruňkové knedlíky z kynutého těsta.

Užijte si podzim se vším, co nabízí, a naše karlátkové knedlíky rozhodně ochutnejte!