Mazanec do každé rodiny

Velikonoce bez mazance by byly jako Vánoce bez vánočky. Tak nějak bez chuti. 

Přemýšleli jste někdy nad hnětením těsta, kde se vůbec mazanec vzal? Proč má správný mazanec na povrchu kříž nebo proč ho pečeme zrovna na Velikonoce?

Oslava Velikonoc je pevně spojena s křesťanstvím, původ mazance proto hledejme tamtéž. První recepty pocházejí už z doby kolem 16. století a už v té době existovala celá řada variant. Od chudšího jen s rozinkami, až po tvarohový, na kterém si pochutnávali ti majetnější. Všichni bez výjimky však na povrchu mazance udělali před pečením do těsta kříž, jako symbol ukřižování Ježíše.

Mazanec se tradičně pekl na Bílou sobotu (ve stejný den jako beránek), aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky vyrazily s mazancem do kostela pro svaté pomazání. Odtud právě pochází název „mazanec“. Velikonoční neděle byla také konečně dnem, kdy se lidé mohly dosyta najíst po čtyřicetidenním půstu. To pak teprve musel chutnat ☺

Když jsme fotili jarní vydání časopisu, upekla nám maminka naší kolegyně tento mazanec. Všude, kde jsme kousek nechali, obratem přišel vzkaz – „Nutně potřebuji recept!“ Tak tady je:

Co budete potřebovat?

  • 375 g hladké mouky
  • 375 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 vanilkový cukry
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • rozinky namočené v rumu
  • ½ kávové lžičky soli
  • mandle na posypání

Jak postupovat?

Ve velké míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku. V hrnku smíchejte a zahřejte cukr krystal, mléko a rozdrobené droždí. V míse uprostřed mouky udělejte malý důlek a přilijte směs s droždím. Pomalu přimíchávejte mouku abyste vytvořili kvásek. Zaprašte moukou a nechte 30 minut vzejít.

Máslo, cukr a žloutky utřete spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Vše přidejte do velké mísy ke kvásku a promíchejte. Těsto by mělo být tužší než na koláče. Přimíchejte nakonec i rozinky a vše nechte opět na teplém místě asi hodinu kynout. 

Vytvarujte bochník mazance a necháte ještě kynout další hodinu. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte při 160 °C do zlatova.