Recept: Křehký rebarborový koláč na léto

Rebarbora se nezdá. Na první pohled je jako rostlina spíše nevzhledná, a jakmile vyroste, její listy mohou zakrýt polovinu záhonu. Člověk by tak býval vůbec neřekl, že ze stonků téhle rostliny se dá připravit opravdu lahodný dezert. Rebarborový koláč je jednoduchý na přípravu a na léto je také ideální, protože je lehký a ne zbytečně sladký. Naopak spojení pudinku se šťavnatou rebarborou vytvoří zajímavou sladkokyselou kombinaci. Zasypaný drobenkou pak ještě navíc hezky vypadá. Tak se pusťme do pečení!

Ingredience

Přísady na těsto:

  • 50 dkg hladké mouky,
  • 1/2 prášku do pečiva,
  • 12 dkg tuku na pečení,
  • 12 dkg třtinového cukru,
  • špetka soli,
  • půl balení vanilinového cukru,
  • 1 vejce,
  • 3 lžíce mléka

Na náplň:

  • 1 kg reveně,
  • 25 dkg cukru,
  • vanilkový pudink,
  • 3 lžíce zakysané smetany,
  • 5 dkg rostlinného tuku,
  • 2 vejce

Drobenka:

  • 20 dkg hladké mouky,
  • 10 dkg másla,
  • 15 dkg třtinového cukru

Příprava koláče

Rebarboru opláchneme, začistíme konce a rozkrájíme ji na stejně velké kostičky. Vše zasypeme cukrem a počkáme, až reveň pustí šťávu. Do větší mísy prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk, cukr, špetku soli, vanilkový cukr, vejce, mléko, důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Připravené těsto vyválíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem (těsto by mělo lehce přečnívat přes okraj plechu). Šťávu z reveně slijeme a doplníme vodou na 375 ml. V zakysané smetaně rozmícháme pudink v prášku, směs přidáme do šťávy z rebarbory a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme ještě dvě minuty. Do vzniklé pudinkové hmoty postupně vmícháme změklý tuk a rozšlehaná vejce. Teplým pudinkem potřeme těsto, navrch poklademe rebarboru a zasypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut.