Uzený kapr na ohni se švestkovou omáčkou

Tento recept je inspirovaný tradičním finským uzeným lososem na ohni zvaným Loimulohi. Jedná se o skvělý způsob, jak si vychutnat vaření v přírodě. Kapr takto získá netradiční, ale velmi lahodnou chuť. Navíc si budete připadat, jako kdybyste právě seděli na břehu finského jezera a kochali se tamější úžasnou přírodou. Scházet bude pouze mlčenlivý Fin, který by vytáhl lahev Koskenkorvy a řekl „Kippis.“

Loimulohi může mít i dokonalou českou obdobu využívající pouze lokální suroviny, které předtím nemusely obletět půl zeměkoule. Z tohoto důvodu je losos nahrazen kaprem a finská Jaloviina nahrazena slivovicí. Udící proces a slivovice dodá kaprovi takovou chuť, že i lidé dávající přednost jiným rybám, než je kapr, si přijdou zaručeně na své.

Kapr:

dřevěné (smrk/borovice) prkno

4x hřebík

filet z kapra (vykostěný)

50ml slivovice

citron

sůl a pepř

Švestková omáčka:

200g švestkových povidel

50g másla

lžíce cukru

50ml vody

50ml slivovice

 

Nejprve rozděláme oheň a přesvědčíme se, že máme dostatek dřeva. Filet z kapra přibijeme čtyřmi hřebíky k prknu. Pořádně osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Nakonec celý filet polejeme slivovicí.

Prkno s kaprem postavíme k ohni – ne příliš blízko, ale ryba by měla být stále v dosahu žáru. Kapra necháme takto udit přibližně jednu hodinu, ale po uplynutí 30 minut prkno obrátíme vzhůru nohama, aby se opekly obě strany ryby rovnoměrně.

Mezitím si připravíme švestkovou omáčku. V hrnci smícháme máslo, povidla, cukr, vodu a slivovici. Vaříme na ohni, dokud se máslo nerozpustí a nesmíchá s ostatními ingrediencemi.

Vyuzeného kapra můžeme podávat rovnou na prkně se švestkovou omáčkou. Doporučujeme podávat s pečenými brambory.

Hyvää ruokahalua! (Dobrou chuť!)