Æbleskiver – dánský dezert, něco mezi koblihou a lívancem
Tento víkend jsme se rozhodli udělat něco trochu jiného než tradiční masopustní koblihy. Naším cílem bylo vytvořit lahodný dezert, který zahřeje naše chutě a dodá naší kuchyni něco speciálního. Rozhodli jsme se tedy připravit dánský pokrm zvaný æbleskiver – malé kuličky podobné koblihám, které připravují seveřané v době Vánoc. Ale jako masopustní změna je tohle rozhodně dobrá volba.
Slovo „æbleskive“ lze přeložit jako „plátky jablek“, což může na první pohled překvapit, protože jablka v receptu nejsou běžně přítomná. Původně byly æbleskiver připravovány s kousky jablek uvnitř, což dávalo dezertu specifickou chuť a strukturu. S postupem času se však recepty měnily a dnes jsou oblíbené i bez přímé přítomnosti jablek. Těsto je podobné lívancům a je ovoněné špetkou kardamomu. Tradičně se podává s jahodovou marmeládou. My jsem to stylovost použili brusinkovou. Na přípravu potřebujeme speciální litinovou pánev s hlubokými otvory, v níž se vytvoří z lívancového těsta krásné kuličky.
Receptů na těsto najdete více, ale nám se nejvíce osvědčil ten s kefírem.
Na přípravu asi 20 kuliček budete potřebovat:
- 250 g mouky
- kůra z jednoho citronu
- 1 polévkovou lžíci cukru
- 1,5 čajové lžičky kardamomu
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky sody na pečení
- 0,5 čajové lžičky soli
- 3 vejce
- 4 dl podmáslí
- 50 g másla
- sádlo na smažení
- marmeládu a moučkový cukr
- šlehačku na ozdobení
Postup:
- Smíchejte v míse mouku, citronovou kůru, cukr, kardamom, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte i žloutky a podmáslí a míchejte do hladka.
- Přidejte rozpuštěné máslo.
- V další míse vyšlehejte bílky, poté přidejte k těstu.
- Rozehřejte pánev a do každé díry přidejte trochu sádla.
- Naplňte díry těstem a vdolečky rychle osmažte z jedné strany. Pomocí silné špejle je otočte o 90 stupňů, malou lžičkou doplňte trochu těsta a otočte tak aby byla celá kulička rovnoměrně opečená ze všech stran. Chce to trochu grif, ale nebojte se, není to tak těžké.
- Podávejte teplé s marmeládou, šlehačkou, nebo vanilkovým lipánkem.
V literatuře najdete že se smaží na másle, ale nám se lépe smažily na Bio sádle z přeštíka 🙂
Dobrou chuť „Velbekom og god appetit!“
Pánev můžete objednat na [email protected] Cena 2438,- Kč s DPH.