Æbleskiver

Æbleskiver – dánský dezert, něco mezi koblihou a lívancem

Tento víkend jsme se rozhodli udělat něco trochu jiného než tradiční masopustní koblihy. Naším cílem bylo vytvořit lahodný dezert, který zahřeje naše chutě a dodá naší kuchyni něco speciálního. Rozhodli jsme se tedy připravit dánský pokrm zvaný æbleskiver – malé kuličky podobné koblihám, které připravují seveřané v době Vánoc. Ale jako masopustní změna je tohle rozhodně dobrá volba.

Slovo „æbleskive“ lze přeložit jako „plátky jablek“, což může na první pohled překvapit, protože jablka v receptu nejsou běžně přítomná. Původně byly æbleskiver připravovány s kousky jablek uvnitř, což dávalo dezertu specifickou chuť a strukturu. S postupem času se však recepty měnily a dnes jsou oblíbené i bez přímé přítomnosti jablek. Těsto je podobné lívancům a je ovoněné špetkou kardamomu. Tradičně se podává s jahodovou marmeládou. My jsem to stylovost použili brusinkovou. Na přípravu potřebujeme speciální litinovou pánev s hlubokými otvory, v níž se vytvoří z lívancového těsta krásné kuličky.

Receptů na těsto najdete více, ale nám se nejvíce osvědčil ten s kefírem.

Na přípravu asi 20 kuliček budete potřebovat:

  • 250 g mouky
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 1,5 čajové lžičky kardamomu
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky sody na pečení
  • 0,5 čajové lžičky soli
  • 3 vejce
  • 4 dl podmáslí
  • 50 g másla
  • sádlo na smažení
  • marmeládu a moučkový cukr
  • šlehačku na ozdobení

Postup:

  • Smíchejte v míse mouku, citronovou kůru, cukr, kardamom, prášek do pečiva a sůl.
  • Přidejte i žloutky a podmáslí a míchejte do hladka.
  • Přidejte rozpuštěné máslo.
  • V další míse vyšlehejte bílky, poté přidejte k těstu.
  • Rozehřejte pánev a do každé díry přidejte trochu sádla.
  • Naplňte díry těstem a vdolečky rychle osmažte z jedné strany. Pomocí silné špejle je otočte o 90 stupňů, malou lžičkou doplňte trochu těsta a otočte tak aby byla celá kulička rovnoměrně opečená ze všech stran. Chce to trochu grif, ale nebojte se, není to tak těžké.
  • Podávejte teplé s marmeládou, šlehačkou, nebo vanilkovým lipánkem.

V literatuře najdete že se smaží na másle, ale nám se lépe smažily na Bio sádle z přeštíka 🙂

Dobrou chuť „Velbekom og god appetit!“


Pánev můžete objednat na [email protected] Cena 2438,- Kč s DPH.