Bílý chřest: jarní poklad na talíři

S příchodem jara začíná krátká, ale intenzivní sezóna bílého chřestu – jedné z nejdelikátnějších surovin, které nám příroda nabízí. V Česku vrcholí chřestová sezóna v květnu a tradičně končí 24. června na svatého Jana. Právě v tomto období má chřest nejvýraznější chuť i nejjemnější texturu, a proto je ideální pro jednoduchou, poctivou kuchyni.

Vaření na kachlových kamnech mu dodává jedinečný charakter – pomalé, rovnoměrné teplo nechá vyniknout jeho přirozenou sladkost a jemnost. Ať už se rozhodnete chřest dusit, péct, nebo nakládat, právě teď je ten správný čas dopřát si tuto sezónní lahůdku v plné kráse.

Grilovaný bílý chřest s hnědým máslem, lískovými ořechy a aioli z černého česneku

Ingredience:

Na chřest:

  • 500 g bílého chřestu
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku (rozmáčknuté)
  • 2 snítky tymiánu
  • Sůl
  • Máslo na grilování

Na hnědé máslo s lískovými ořechy:

  • 100 g nesoleného másla
  • 50 g lískových ořechů (nahrubo nasekaných)
  • Šťáva z ½ citronu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Kůra z 1 bio citronu (na dokončení)

Na aioli z černého česneku:

  • 2 žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 150–200 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 3–4 stroužky černého česneku
  • Sůl a pepř

Postup:

1. Předvaření chřestu v ochuceném mléce:

  1. Očištěný bílý chřest vložte do hrnce s mlékem, do kterého jste přidali česnek, tymián a sůl.
  2. Přiveďte k varu a nechte jemně vařit 1 minutu – chřest musí zůstat pevný a křupavý.
  3. Vyjměte z mléka a nechte vychladnout.

2. Příprava hnědého másla s ořechy:

  1. Máslo dejte do rendlíku a pozvolna zahřívejte, dokud nezačne hnědnout a vonět po oříšcích (asi 5–7 minut).
  2. Jakmile máslo dosáhne oříškové barvy, stáhněte z ohně a přidejte nasekané lískové ořechy.
  3. Vmíchejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Nechte stát stranou.

3. Grilování chřestu:

  1. Rozehřejte grilovací pánev nebo gril.
  2. Chřest potřete rozpuštěným máslem a opečte zprudka ze všech stran – stačí krátce, aby získal barvu a zůstal uvnitř šťavnatý.
  3. Nepoužívejte olivový olej – může způsobit hořkost.

4. Aioli z černého česneku:

  1. V mixéru nebo pomocí metly prošlehejte žloutky, hořčici a ocet.
  2. Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej – nejdřív kapku po kapce, poté tenkým pramínkem, až vznikne hustá emulze.
  3. Přidejte černý česnek (rozmačkaný nebo rozmixovaný na pastu), sůl, pepř a důkladně promíchejte.

Servírování:

Na talíř naaranžujte grilovaný chřest, přelijte ho hnědým máslem s lískovými ořechy a na závěr posypte čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou. Podávejte s aioli z černého česneku v misce vedle nebo přímo na talíři.

Nakládaný bílý chřest

Ingredience (na 2 sklenice o objemu 500 ml):

  • 500 g bílého chřestu
  • 300 ml bílého vinného octa (nebo jablečného)
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 menší stroužek česneku (na každou sklenici)
  • 2 snítky estragonu nebo kopru (volitelné)
  • citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu – pár proužků)

Postup:

1. Příprava chřestu:

  • Chřest oloupej a odkroj dřevnaté konce. Pokud jsou silnější kusy, můžeš je podélně rozříznout.
  • Do většího hrnce přiveď k varu osolenou vodu (nebo vodu s trochou citronové šťávy) a chřest krátce blanchuj – cca 1–2 minuty, jen aby mírně změkl, ale zůstal pevný.
  • Rychle zchlaď v ledové vodě a nech okapat.

2. Nálev:

  • V menším hrnci smíchej ocet, vodu, cukr, sůl a koření (hořčičná a koriandrová semínka, pepř, bobkový list).
  • Přiveď k varu a vař asi 2 minuty, pak stáhni z plamene.

3. Sterilizace a plnění:

  • Sklenice a víčka vyvař nebo sterilizuj v troubě (100 °C cca 10 minut).
  • Do každé sklenice vlož česnek, kousek citronové kůry, případně estragon nebo kopr.
  • Chřest vyskládej pevně do sklenic – pokud jsou stonky delší, můžeš je zkrátit nebo použít vyšší sklenici.
  • Zalij horkým nálevem tak, aby byl chřest celý ponořen. Uzavři víčkem.

4. Zavaření (volitelné, pro delší trvanlivost):

  • Sklenice můžeš zavařit 10 minut při 85 °C ve vodní lázni. Není to nutné, pokud plánuješ chřest spotřebovat do 2–3 týdnů a uchováš ho v lednici.

Tipy a trvanlivost:

  • Nakládaný chřest je ideální po 3–5 dnech, kdy se chutě rozleží.
  • V lednici vydrží (nezavařený) cca 3 týdny.
  • Po zavaření a uskladnění na chladném a tmavém místě vydrží i několik měsíců.