To, že jsme národ nejvášnivějších houbařů na světě, je známá věc. Alespoň jednou za rok vyrazí na houby přes sedmdesát procent Čechů, a tak není divu, že poslední týdny jsou vidět zaparkovaná auta na kraji každého lesa. Po suchém létě totiž konečně přišlo období, kdy rostou! Ani my jsme neodolali a vyrazili jsme se podívat, jestli se houbám daří i u nás na chalupě. A jelikož jsme se setkali s velkým úspěchem a nasbírali plné koše, celé odpoledne jsme strávili očišťováním a celý další den vařením, sušením, zavařováním a nakládáním. Dokonce se nám podařilo najít i opravdovou raritu – Květnatec Archerův – houbu pocházející z Austrálie, která se do Evropy dostala s dodávkami vlny a bavlny. Tato exotická houba vypadá jako mořská hvězdice či chobotnička vyrůstající z šedého vajíčka. A přestože ve stadiu vajíčka je Květnatec jedlý, údajně lahodí více oku než jazyku.
Pokud jste se i vy vypravili do lesa a hledáte inspiraci, jak s houbami naložit, zkuste některý z receptů, které jsme pro vás připravili!
Hřiby v olivovém oleji
- 4 zavařovací sklenice o objemu 250 ml
- 1 kg malých hřibů (můžete použít jakékoliv pevné houby)
- 250 ml bílého vinného octa
- 125 ml vody
- 4 bobkové listy
- 4 větvičky tymiánu
- 1 lžíce černého pepře
- 50 ml olivového oleje
- trochu citronové kůry
Vodu s vinným octem svaříme, přelijeme očištěné houby a necháme 20 minut odstát. Přendáme do skleniček a do každé skleničky přidáme větvičku tymiánu, bobkový list, pepř a citronovou kůru. Zalijeme olivovým olejem a necháme uležet. Uchováváme v chladu.
Houbový salát s rukolou a sýrem
- 250 g čerstvých pevných hub na tenké plátky
- 500 g mozzarelly
- rukola
- šťáva z 1 citronu
- lžíce olivového oleje
- hrubozrnná sůl
- pepř
Houby nakrájíme na tenké plátky a zprudka opečeme na olivovém oleji. Přendáme do misky nebo na talíř, přidáme rukolu a natrhanou mozzarellu. Zalijeme citronovou šťávou, medem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým chlebem.
Houby s octem
- 1 kg pevných hub
- 750 ml octa
- 750 ml vody
- 30 g soli
- 6 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- tymián
- 1 lžička hořčičného semínka
Všechny suroviny na nálev povaříme a necháme vychladnout. Houby omyjeme a větší kusy pokrájíme. Povaříme v mírně osolené a okyselené vodě a následně scedíme. Vychladlé houby naskládáme do skleniček a zalijeme nálevem tak, aby nevyčnívaly. Hladina by měla sahat asi 1 cm pod okraj sklenice. Sklenice zavřeme (šroubovací nedotahujeme na doraz) a 15 minut sterilujeme při 100 °C. Necháme vychladnout a uložíme do chladu a temna. Před konzumací necháme naložené nejméně měsíc.
Houbová pánev s bramborami
- 600 g brambor
- 300 g čerstvých tvrdých hub
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 4 lžíce petržele a libečku, nahrubo nasekané
- 4 lžíce parmezánu
Brambory očistíme a uvaříme ve slupce do poloměkka. Houby nakrájíme na 3-4 cm široké plátky, cibuli nakrájíme na proužky a česnek na plátky. Uvařené brambory i se slupkou pokrájíme na měsíčky, dáme do pánve s olivovým olejem a přidáme houby, cibuli a česnek. Opékáme 5-6 minut do zlatohněda. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Při podávání posypeme bylinkami a parmezánem.