Pokud se vám z jakéhokoliv důvodu letos nepoštěstilo vyrazit alespoň na krátkou dovolenou k moři, nezoufejte. Máme pro vás tip na skvělou večeři, která tak voní létem, mořem a nicneděláním, že šumění vln uslyšíte – alespoň tedy v myšlenkách – stoprocentně.
My jsme kuchaři, co zbožňují dobré jídlo z jednoho hrnce. Prostě nás baví sehnat čerstvé suroviny, naházet je do pekáče, upéct v kachlovém sporáku a pak si je v klidu vychutnat. Dnes jsme si pro vás připravili delikatesu mořem přímo vonící – úžasné maso mořana zlatého, dorády, pražmy královské – jak chcete. Tato ryba je velmi oblíbená kvůli pevnému bílému masu, které má skvělou chuť.
Budeme potřebovat:
- pražmu (1 kus na osobu),
- malé brambory ve slupce určené k pečení v troubě,
- malá cherry rajčata,
- černé olivy,
- bazalku,
- tymián,
- citronovou šťávu,
- olivový olej,
- bílé víno,
- sůl a pepř.
Nejprve pečlivě omyjeme brambory, větší rozřízneme napůl. Ryby opláchneme a osušíme papírovou utěrkou, poté je osolíme a okořeníme. Do šestilitrového litinového pekáče Skeppshult č. 9000 nalijeme olej, vložíme ryby a ostatní suroviny. To vše zalijeme bílým vínem a zakápneme citronovou šťávou. Při 180 stupních pečeme v kachlovém sporáku doměkka. Dbejte na to, aby byly brambory dostatečně měkké.
Rychlá, lehká, voňavá letní večeře, co zkrátka musíte vyzkoušet. Užijte si hezké léto, a to nejen s pražmou královskou. Jo a samozřejmě, ten parádní hrnec je k dostání zde: http://e-shop.kolem-kamen.cz/litinove-hrnce/370-litinovy-hrnec-ovalny-60-l-s-litinovou-poklickou.html