Luxusní nedělní snídaně nebo večeře na vidličku

Venku sice mrzne, až praští, ale to ještě neznamená, že bychom si barevné jaro nemohli vykouzlit alespoň v kuchyni. V naší sérii receptů bez masa tak přinášíme další pochoutku. Tentokrát to bude luxusní nedělní snídaně, kterou jsme připravovali na plotně za použití litinového nádobí. Takže jsme se v těch únorových teplotách vlastně i pořádně zahřáli.

Spousta lidí si k snídani dennodenně dává chleba se šunkou nebo sýrem, případně jogurt. Nedělní ráno je ale podle nás čas na to se trochu odvázat. Přinášíme tak recept, který hraje všemi barvami, zasytí, je zdravý – a samozřejmě – skvěle chutná. Jedná se o takovou naši variantu vajec benedikt v kombinaci s avokádovým toustem. Pokud si pak na snídaně moc nepotrpíte, tenhle recept určitě oceníte i jako takovou rychlou zdravou večeři na vidličku.

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 1 měkké avokádo
  • 4 vajíčka
  • 4 plátky dobrého žitného kváskového chleba
  • lžičku olivového oleje
  • skleničku bílého vinného octa
  • lžičku asijské pálivé omáčky sriracha
  • semínka černuchy
  • hrst mungo klíčků
  • sůl, pepř a lístky čerstvého koriandru na ozdobu

Do malého kastrůlku dáme vařit vodu s trochou soli a lžící octa. Na rozpálené steakové pánvi zatím opečeme na sucho plátky chleba. Pak je potřeba připravit takzvané ztracené vejce. To připravíme tak, že v kastrůlku s osolenou a ooctovanou vodou vytvoříme vír a vajíčko vléváme doprostřed tohoto víru. Proud vody nám bílek obalí kolem žloutku a výsledkem je ztracené vejce.

Když máme na chlebu krásně hnědé proužky od povrchu pánve, zakapeme toast panenským olivovým olejem. Pokrájené avokádo lehce namažeme na chleba a navrch opatrně položíme vejce, které osolíme, posypeme semínky černuchy, klíčky, listy koriandru a přidáme trochu pálivé pasty sriracha. Tu můžete samozřejmě vynechat, pokud pálivé zrovna nemusíte. Vše podáváme teplé.