Měkkouši

Naše teta peče léta na Vánoce… perníčky. Čekali jste jiné slovo? No jo, vánočka na Štědrý den k snídani – teda pokud nechcete vidět zlaté prasátko – vůbec není k zahození, ale… to úžasné aroma perníčků prostě netroufne. A což teprve tu fantastickou vůni, co se line z kachlového sporáku při jejich pečení.

To vám jednou byla jedna moc šikovná paní, co pekla vánoční cukroví zásadně v kachlovém sporáku – věděla, že dobře dělá, a měla recht! Všichni její cukrovinky obdivovali, oždibovali, chválili, že se rozhodla, že bude cukrářka na plný úvazek. No jo, pekla by, ale měla jen jeden sporák. Kšeft se začal rozjíždět, proto netrvalo dlouho a museli jsme jí k naší radosti postavit další kachlový sporák, aby práce odsejpala. Sama věděla, že koupí neprohloupí, protože měla vyzkoušené, že cukroví z kachláku je prostě to nej. A to musíme dát za pravdu, vlastnopusově jsme vyzkoušeli :-).

Přiznejte se, milé hospodyňky, kolik receptů na „ihned“ měkké perníčky jste kdy vyzkoušely. To jedno „ihned“ znamená vylomený špičák při prvním nakousnutí, to druhé „ihned“ znamená, že zůstanou sice všechny zuby na svém místě, ale váš výtvor se hodí leda tak k zavěšení na vánoční stromeček. A my tak pro vás máme, v tento předvánoční čas, zaručeně „měkký“ recept.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 1600g hladké mouky,
  • 650g cukru moučka,
  • 8 vajec,
  • 2 kávové lžičky jedlé sody,
  • 1 perníkové koření,
  • 250g rozehřátého másla,
  • 10 lžic rozehřátého medu.

Nejprve smícháme všechny sypké ingredience. Následně přidáme všechny tekuté a těsto pořádně prohněteme, až vytvoří kompaktní hmotu. Vzniklé těsto necháme 24 hodin uležet v chladu, ale pozor ne v lednici. V den pečení necháme těsto chvíli v pokojové teplotě, aby povolilo. Vál trochu pomoučníme hladkou moukou, těsto rozválíme na přibližně 3 milimetry tlustý plát a můžeme vykrajovat. Troubu předehřejeme na 170° a perníčky naskládáme na pečící papír na plech. Pozor, necháváme mezi nimi malé mezery, při pečení se totiž nafouknou. Nakonec perníčky před pečením potřeme rozmíchaným bílkem, aby se nám pěkně leskly. Pečeme přibližně 10 – 12 minut, dokud nemají perníčky zlatavou barvu. Před zdobením pak necháme perníčky úplně vychladnout, klidně tak můžeme zdobit až další den.

Na polevu budeme potřebovat:

  • 1 vaječný bílek,
  • 200g prosátého moučkového cukru,
  • 1 lžíci přecezené šťávy z citrónu.

Všechny suroviny mícháme metličkou tak dlouho, dokud neztuhnou a poleva už nestéká ze lžíce. Když je poleva hotová, naplníme jí pytlíček na zdobení nebo igelitový pytlík, kterému ustřihneme růžek, a můžeme zdobit. Na nazdobených perníčkách necháme polevu ztuhnout a nejlépe pak celé cukroví ještě několik dní odležet.

Snad už máte naklizeno, zapálili jste třetí adventní svíčku, a tak se můžete pustit do pečení. Radost z perníčků si vychutnáte hned několikrát – už při jejich pečení se zamilujete do jejich vůně. Druhá radost vás popadne, když je budete zdobit. No, a nakonec si určitě vychutnáte radost třetí – ta vás přepadne ve chvíli, když je budete konzumovat. A k tomu provoní celý dům svařák, budou se zpívat koledy… Už aby to bylo.