Když se řekne Pavlova, řada z vás si možná tenhle recept zařadí do letního repertoáru. Ale my, co vaříme a pečeme na opravdovém kachlovém sporáku, si myslíme, že není lepší doba, kdy si tuhle luxusní pochoutku připravit, než právě teď. Když totiž, ve snaze vytopit chalupu, přikládáte do kamen celý den, tak na konci dne, kdy už se skoro chystáte do peřin, je v kamnech právě ta správná teplota, aby vám novoroční sněhová pusinka krásně zrůžověla. Prostě už nepřikládáte, ušleháte bílky s cukrem a dáte na hodinku a půl do trouby, ráno ušleháte šlehačku, dozdobíte ovocem a máte skoro hotovo.
Další důvod, proč si udělat sněhovou Pavlovu právě teď je, že sníh k zimnímu období prostě patří, tedy alespoň by měl. A není-li ho zrovna dostatek venku, tak proč si ho neudělat doma. Zimní atmosféru ještě dokreslí lehce pocukrované ovoce na kupě šlehačky, které tak bude vypadat jako ojíněné.
Na Pavlovu – dort je pojmenován na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové – existuje mnoho receptů s mnoha obměnami. Ale my jsme si oblíbili tenhle s mučenkou a dalším ovocem. Spojení sladké sněhové pusinky, neslazené šlehačky a nakyslé chuti mučenky vytvoří totiž úžasnou kombinaci. Navíc mučenku můžete kolem Nového roku spolehlivě sehnat ve větších obchodech nebo objednat v nějakém z BIO obchodů na internetu.
Mučenka jedlá, neboli maracuja případně také passionfruit, je fialová brambora, která ke koupi svým vzhledem zrovna neláká. Ale když ji rozkrojíte, tak věřte, že oranžová dužina plná jedlých semínek nakyslé chuti, je ta pravá chuť exotiky. Takže Pavlova je vlastně takovou oslavou slovansko-exotického přátelství 🙂
Pokud jste tedy celý den vzorně topili, tak nastartujte mixér a můžeme začít.
Na pusinku budete potřebovat:
- 4 bílky
- 220 g jemného krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- pár kapek vanilkového extraktu (nemusí být)
Na dokončení:
- 250 ml smetany ke šlehání
- ztužovač šlehačky ½ sáčku
- 250 g mascarpone
- 4 plody mučenky
- 250 g malin, jahod, borůvek, nebo co je zrovna v obchodě
- čerstvého moučkový cukr na posypání
Když máte v troubě asi tak 130 stupňů, vyšlehejte v nerezové misce se špetkou soli při nízkých otáčkách šlehače sníh, až se při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Postupně přidávejte prosátý cukr, který zašleháte, až bude sníh pěkně pevný a lesklý. Přidejte škrob, ocet a vanilku a zlehka vmíchejte do hmoty. Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte velkou sněhovou pusinku o průměru asi 20 cm a lžící v prostředku udělejte důlek, který bude sloužit jako miska na šlehačku. Vložte plech do trouby a pečte při 120 až 130 stupních zhruba 80 minut. Upečenou pusinku nechte vychladnout na dvířkách otevřené trouby.
Ideálně druhý den ráno vyšlehejte šlehačku se ztužovačem do pevna a opatrně vmíchejte mascarpone. Vzniklou hmotu navršte na pusinku, vršek šlehačky polijte dužinou z mučenky a ozdobte ovocem, které na závěr lehce poprašte jemným moučkovým cukrem. Před podáváním nechte Pavlovu asi hodinku v chladu, aby se chutě pěkně propojily. Přejeme dobrou chuť a sladký nový rok!