Recept: Letní limonáda „Růžovka“

V těchto letních vedrech vás nebudeme nutit nic vařit, a už vůbec ne na kamnech. Ale
příjemná chlazená domácí limonáda z růže svraskalé určitě přijde vhod. Mnoho práce
s přípravou limonády mít nebudete, jen budete muset pár dní počkat, než tento lahodný
nápoj zkvasí. Odměnou vám bude zdraví prospěšná lehce perlivá limonáda, kterou ocení
zvláště ženy pro její jemnou vůni a delikátní chuť. Kvašené potraviny jsou prospěšné i
našemu trávicímu traktu a zlepšují i imunitní systém.

 

Rosa rugosa, jak se latinsky růže svraskalá nazývá, pochází z Dálného Východu a z Japonska. Někdy se jí také proto říká japonská růže, kvůli svraštělým listům zase svraskalá. Květy krásně voní, rostlina snese jak velké sluneční záření, tak mrazy. Poměrně dobře se rozmnožuje, a proto je někdy považována za plevel. Plodí velké dužnaté šípky, které jsou velmi chutné a plné vitamínu C. Zpracovávají se na džemy a sirupy.

Recept na tuto limonádu jsme našli v knize Hanky Zemanové Rytmus roku, kde najdete mnoho rad, jak žít více v souladu s přírodou. Na knize spolupracovala i paní doktorka Michaela Šimková, se kterou jsme pro náš časopis Kolem kamen dělali zajímavý rozhovor nejen o bylinkách, který najdete zde:

https://www.kolem-kamen.cz/casopis-detail/prohlednout?cislo=19#page/55

Na limonádu budete potřebovat:

  • 20 květů růže svraskalé,
  • 3 litry převařené vody,
  • 200g cukru,
  • 1 citron v bio kvalitě,
  • pro barvu jsme přidali hrst sušených borůvek.

Postup:

Vodu s cukrem převaříme a necháme ji zchladnout. Vodu nalijeme do velké dobře vymyté sklenice. Přidáme na kolečka nakrájený omytý bio citron a květy růže, které jsme zbavili malých broučků :-). Na citron navršíme květy tak, aby byly ponořené ve vodě. Sklenici zakryjeme gázou nebo plátýnkem, aby limonáda mohla dýchat, a nádobu umístíme na teplé místo. Podle teploty je první várka hotová asi za týden. Pro druhou várku si necháme deci původní limonády, která urychlí kvašení. Pak je limonáda hotova za pár dní. Čím déle ji necháme zrát, tím více budou kvasinky zpracovávat obsažený cukr a limonáda bude kyselejší. Podávejte vychlazené nebo s ledem. Tento recept můžete měnit dle použité bylinky (bez, máta nebo levandule).