Svatý Martin je jeden z nejoblíbenějších českých církevních svátků, a ačkoliv na bílém koni už poslední roky nejezdí, k 11. listopadu se váže spousta jiných tradic, které se dodržují dodnes. V první řadě je tento den spojen s hojností dobrého jídla a pití. Lahodnou pečenou husou, popíjením mladého vína a celkovými přípravami na šestitýdenní předvánoční půst. My jsme si pro vás připravili recept na typické svatomartinské pečivo – martiny, roháče, zahýbáky nebo jednoduše svatomartinské rohlíčky. Můžete vybírat ze dvou druhů těsta, klasického nebo mrkvového. Rohlíčky můžete naplnit vlastně čímkoliv, co máte rádi. My jsme zvolili povidlovou náplň zahuštěnou piškoty a nejtypičtější (ořechovou ) náplň.
Klasické těsto
- 230 g hladké mouky
- 125 g změklého másla
- 2 žloutky
- 80 ml tučné smetany
- citronová kůra
- lžíce cukru
- špetka soli
Všechny suroviny dáme do mísy, vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie, a dáme na hodinu odpočinout do lednice.
Mrkvové těsto
- 200 g mrkve
- 150 g změklého másla
- 330 g hladké mouky
- 2 lžíce bílého jogurtu
- citronová kůra
Do mísy najemno nastrouháme mrkev a přidáme všechny ostatní suroviny. Vypracujeme vláčné a trochu lepivé těsto. V potravinářské fólii dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Ořechová náplň
- 120 g vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 1 bílek
- lžička vanilkového extraktu
Ořechy nameleme najemno a spolu se zbylými ingrediencemi důkladně promícháme. Vznikne nám tužší, příjemně sladká hmota.
Povidlová náplň
- 400 g povidel
- piškoty na zahuštění
- rum
- skořice
Povidla dáme do rendlíku a zahřejeme na plotně. Přidáme rum a skořici podle chuti a zahustíme najemno namletými piškoty, množství záleží na hustotě povidel. Chvíli zahříváme a mícháme, dokud se vše hezky nespojí. Náplň by měla být dost hustá, aby při motání rohlíčků „držela tvar“ a nevytékala všude okolo.
Příprava rohlíčků
Z odleželého těsta vždy kus odeberte a na dobře pomoučněné ploše vyválejte do tenoučké kulaté placky, kterou následně rozkrájejte na trojúhelníčky. Na delší stranu vždy umístěte lžičku náplně a smotejte do zahnutého rohlíčku. Potřete rozšlehaným vejcem s trochu vody a pečte na 180 stupňů dozlatova, přibližně 20 minut. Ještě zatepla pocukrujte moučkovým cukrem.