Jak jsme slíbili, tak jsme také udělali. Je zde druhá vánoční neděle a my přinášíme reportáž z výstavy v Betlémské kapli, kterou jsme tento týden navštívili. Vánoce jsou pro nás kamnáře z velké části o dobrém jídle a pití. Bez smaženého kapra, sladkého cukroví, svařeného vína a vaječného koňaku by to u nás snad ani nešlo. I proto jsme ocenili, že téma letošní Vánoční výstavy v Betlémské kapli se nese v duchu jídla. Navíc jsme měli to štěstí, že se nás na výstavě Betlémy aneb Jak se dříve vařilo a svítilo, ujal sám pan Lukavec, zakladatel, organizátor a srdce celého projektu, a vším nás provedl a vysvětlil. Můžeme vám tak předat zážitek z první ruky.
Také máte někdy pocit, že se velká část Vánoc tráví v kuchyni? My ano, ale na výstavě jsme zjistili, že můžeme být za naše kuchyňské dnešní vymoženosti ještě docela rádi, ikdyž na nějaké tradiční vychytávky samozřejmě nedáme dopustit. Pan Lukavec nás provedl vývojem kuchyně od opékání jídla na otevřeném ohni, přes vaření pomocí kumháru, dýmnou jizbu, černou kuchyni až po kachlový sporák. Ta mimochodem pro výstavu dodali pánové z rodinné firmy Kamnářství Jíra. Nakonec prohlídky nás čekalo přijemné překvapení. Byla pečená jablíčka, která zrovna ve chvíli, kdy jsme si je prohlíželi, vyndala paní kuchařka z pece a dala nám je ochutnat. Vůně to byla omamná a chuť ještě lepší. No, zkrátka na museli jsme si pro vás vyžádat recept.
Výstava se ale nevěnovala jenom vaření nebo svícení. Také je zde k vidění neuvěřitelná sbírka betlémů. Kromě tradičních vyřezávaných, si můžete prohlédnout betlémy z perníkového těsta, z cukrové pěny, z chlebového těsta nebo například úsměvný skautský betlém. Kromě toho můžete na výstavě ale pozorovat i tradiční řemeslníky při práci. My jsme se zastavili u řezbáře, který před námi mistrně vyřezával postavičky zvířat do betléma a u toho popíjeli sladkou medovinu od pana Lukavce.
Toho jsme nakonec také krátce vyzpovídali. Dozvěděli jsme se, že letošní výstava je už neuvěřitelný 38. ročník. Na každé výstavě přitom pracuje nejméně rok a jak jsme tam stáli a povídali, tak také už vyprávěl, co plánuje na ten příští. Můžeme už tak prozradit, že na rok 2018 se plánují Betlémy aneb hravé Vánoce. Přesto, že pan Lukavec už má v pořádání výstav pořádnou praxi, zdaleka se u něj nejedná o rutinu. Každý ročník je totiž úplně jiný. Ptali jsme se tak například, co byl pro něj osobně za těch skoro čtyřicet let největší zážitek. V tom měl jasno. Bylo to, když před dvěma lety se zvonařem Michalem Votrubou (pokud byste chtěli, velký rozhovor s ním najdete v Kolem kamen číslo 17) odlili zvon, který teď zvoní v Betlémské kapli. Než to udělali, byl tam jen jeden. A každý přece ví, že Betlémské kaple by měla mít zvony dva.
Jestli se tak chcete naladit na tu pravou vánoční atmosféru, rozhodně nevynechejte výstavu v Betlémské kapli. Je otevřena až do 2. ledna a my můžeme zaručit, že nebudete zklamaní. Dozvíte se o tom, jak naši předci vařili a svítili, a nasajete atmosféru pravých českých Vánoc.
A ještě ten recept…
Pečená jablíčka podle babičky Boženky Bílé
- 4 jablka
- 1 hrnek piškotů
- hrst rozinek naložených v rumu
- hrst drcených vlašských ořechů
- 4 lžíce marmelády
- moučkový a skořicový cukr na posypání
Vezmeme neloupaná jablíčka, vydlabeme vnitřek a vložíme je do pekáče. Rozdrtíme piškoty a smícháme je s rozinkami naloženými v rumu a mletými vlašskými ořechy. Jablíčka uvnitř pomažeme marmeládou a dovnitř nasypeme piškotovou směs. Nakonec na ně dáme kousek másla a vložíme do trouby. Pečeme tak dlouho, dokud nejsou měkká. Po vyndání posypeme moučkovým a skořicovým cukrem a můžeme podávat.