Na světě jsou jenom dva typy lidí. Ti, kteří žemlovku milují, a ti, kteří ji vyloženě nesnáší.
Aby toho nebylo málo, tak jí někdo místo žemlovka říká zemlbába, a někdo dokonce housková stařena. V každém případě máme ale tohle sladké jídlo většinou spojené s nějakými zážitky z dětství a přináší spoustu nostalgie. Možná proto se už celá desetiletí drží na jídelníčcích ve školách i závodních jídelnách. Její oblíbenost očividně neklesá ani postupem let, ani trendem zdravého životního stylu, a i my se za ni tentokrát přimlouváme.
Zrovna teď je na žemlovku ideální období. Zima nás bohužel stále neopouští, a to znamená jediné – pořád topíme. Ve sklepě jsme objevili pár zatoulaných jablíček od podzimu. Navíc je půst, takže žádné pečínky. Jarní únava s námi také nemá slitování, tak trocha cukru na energii nebude na škodu.
Pozor, i samotný recept na žemlovku je trochu šťourání do vosího hnízda. Někdo ji totiž připravuje z rohlíků, někdo z toustového chleba a najdou se i takoví, kteří sáhnou po vánočce. Každý má tu svojí. A to je dobře. Bojujme za rozmanitost. To platí ve společnosti i v žemlovkách. Tady je ta naše:
Co budete potřebovat?
- 5 ks středně velkých jablek
- 4 lžíce cukru krystal (můžete přidat i víc, když máte kyselá jablka)
- 2 lžičky mleté skořice
- 50 g másla (navíc troška na vymazání formy)
- 1 veku
- 250 g polotučného tvarohu
- 4 vajíčka
- 1 kelímek 31% smetany
- 100 ml mléka
- 1 lžíce moučkového cukru na oslazení šlehaných bílků
- 1 vanilkový cukr
- pekáček 20×30 cm
Jak postupovat?
Oloupaná jablíčka nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s lžící cukru a se skořicí. Pokud máte jablka hodně kyselá, klidně přidejte cukru víc.
Oddělte si žloutky a bílky. V míse smíchejte tvaroh se 2 žloutky, oslaďte 2 lžícemi cukru, a navíc přidejte jeden vanilkový́ (případně vanilkový́ extrakt). Ve vedlejší míse prošlehejte smetanu s mlékem s lžící cukru a 2 žloutky.
Připravte si pekáček, který nejprve vymažete máslem. Postupně pak namáčejte plátky veky ve smetaně a rovnejte je do pekáčku. Střídejte vždy vrstvu veky, jablek a tvarohu. Poslední vrstva by měla končit vekou.
Celý obsah pekáčku zalijte rozpuštěným máslem. Nechte na hodinu odpočinout, aby se vrstvy propojily. Pečte při 180 °C asi 40 minut. Na závěr ozdobte sněhem z ušlehaných bílků s moučkovým cukrem a ještě chvíli zapečte s čepicí sněhu dozlatova.