A první recept bez masa je tady. Ne náhodou jsme vybrali zapečené široké těstoviny cannelloni. Ty nám svým vzhledem totiž připomínaly kamnářské roury. Nicméně tyhle nevedou horký vzduch ani kouř, ale jsou naplněné krémovou špenátovou směsí se sýrem ricotta a zapečené v rajčatové omáčce s bazalkou. Pokud tak marně hledáte nápady, co během půstu vařit, neváhejte se inspirovat.
Na cannelloni pro 4 osoby budeme potřebovat:
- 250 g (jedno balení) cannelloni těstovin (široké trubky)
- 250 g (kelímek) ricotty
- 1 sáček mraženého listového špenátu (nemixovaného)
- 1 balení piniových oříšků
- muškátový ořech
- stroužek česneku
- sůl, pepř
Na omáčku:
- 2 konzervy sterilovaných rajčat (mohou být s bazalkou)
- 1 stroužek česneku
- parmazán na posypání
- čerstvou bazalku na dozdobení
Rozmražený špenát smícháme s ricottou, piniovými oříšky, nadrceným stroužkem česneku a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Cannelloni spaříme v horké vodě a ihned zchladíme ve studené vodě. Pekáčet s vysokým okrajem vymažeme máslem. Těstoviny naplníme špenátovou směsí. To uděláme buď pomocí malé lžičky nebo plnícího sáčku. Plnící sáček můžete vytvořit tak, že vezmete igelitový sáček a ustřihnete jeden z konců. Naplněné těstoviny pak vyskládáme do pekáčku. Nakonec vytvoříme omáčku tak, že smícháme konzervovaná rajčata s nadrceným česnekem, můžeme také přidat trochu bazalky. Omáčkou zalijeme připravené těstoviny a posypeme je nastrouhaným parmazánem. Vložíme do trouby a při 200 stupních pečeme 40 minut. Při podávání dozdobíme bazalkou.