Zelený chřest: král jarní kuchyně

Zelený chřest je právě teď v nejlepší kondici – mladý, šťavnatý a plný svěžích, až hráškových tónů. Sklízí se během krátké sezóny od dubna do června, a proto stojí za to využít ho naplno, dokud je čerstvý. Na rozdíl od bílého chřestu nepotřebuje zelený žádné loupání ani dlouhé vaření. Stačí mu pár minut na pánvi, pod grilem nebo na páře – a rázem vynikne jeho jemná chuť, křupavost i živá barva.

Zelený chřest má za sebou bohatou historii – pochází z oblasti Středomoří, kde byl ceněný už ve starověkém Egyptě, Řecku i Římě. Ve středověku se stal symbolem luxusu na královských dvorech a dnes je oblíbený nejen pro svou chuť, ale i pro vysoký obsah vitamínů (A, C, E, K), kyseliny listové a antioxidantů. Je lehce stravitelný, nízkokalorický a výborně se hodí do moderní, lehké kuchyně.

V následujících receptech ti ukážeme, jak z této jarní delikatesy vytěžit maximum – ať už ji připravíš jen s kapkou citronu, v krémové omáčce, nebo jako součást plnohodnotného jídla.

🌿 Grilovaný zelený chřest s ricottovo-burratovým krémem a citronem

🛒 Ingredience (na 2 porce):

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na krém:

  • 100 g ricotty
  • 100 g burraty
  • strouhaná citronová kůra (z ½ citronu)
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl a pepř
  • trocha olivového oleje

🥄 Postup:

  1. Příprava chřestu
    Očisti chřest – odlom dřevnaté konce (praskne přesně tam, kde má). Omyj a osuš.
  2. Dochucení
    Chřest pokapej olivovým olejem, osol a opepři. Díky své kvalitě ho můžeš ochutnat i syrový – má příjemnou hráškovou chuť.
  3. Grilování
    Rozpal gril nebo grilovací pánev. Chřest griluj zprudka, jen krátce (cca 2–3 minuty z každé strany), aby si zachoval pevnost a zůstal krásně křupavý.
  4. Příprava krému
    V misce smíchej ricottu a natrhanou burratu. Přidej trochu citronové šťávy a kůry, zakápni olivovým olejem, dochuť solí a pepřem. Promíchej do jemného krému.
  5. Servírování
    Na talíř rozetři vrstvu ricottovo-burratového krému a polož na něj horký grilovaný chřest. Můžeš dozdobit ještě kapkou olivového oleje nebo čerstvě mletým pepřem.

🫘 Bílé máslové fazole se špenátovo-chřestovým krémem a misem

S opečeným chřestem, baby brokolicí a kyselou jarní cibulkou

📝 Ingredience (pro 4 porce):

Na fazole:

  • 300 g sušených bílých máslových fazolí
  • sůl
  • voda na namočení + vaření

Na krémovou omáčku:

  • 2 šalotky (najemno nasekané)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 6–8 konců zeleného chřestu (nakrájené na menší kousky)
  • hrst koriandru
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva (dle chuti)

Na dochucení fazolí:

  • 1 lžíce másla
  • 1–2 lžičky bílé miso pasty

Na zeleninu k podávání:

  • 6–8 hlavic chřestu (spodní části odříznout)
  • 1 svazek baby brokolice
  • olivový olej na restování

Na finální ozdobu:

  • 2 jarní cibulky
  • 2–3 syrové stonky chřestu (nakrájené najemno)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • lístky čerstvé máty
  • citronová šťáva nebo citronové kapky

👨‍🍳 Postup:

1. Předem připravíme fazole:

  • Den předem fazole důkladně propláchneme a namočíme do studené vody.
  • Druhý den slijeme a uvaříme do měkka v čisté vodě se špetkou soli (cca 60–90 min dle typu fazolí).

2. Připravíme špenátovo-chřestový krém:

  • Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem.
  • Přidáme šalotku a necháme zesklovatět, pak přidáme česnek.
  • Vmícháme špenát, kousky chřestu a koriandr, krátce zarestujeme.
  • Osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a smetanou.
  • Necháme asi 5–7 minut mírně provařit.
  • Poté vše rozmixujeme do hladkého krému a dochutíme citronovou šťávou.

3. Fazole s misem:

  • Uvařené fazole scedíme a na pánvi opečeme na másle dozlatova.
  • Přidáme miso pastu a dobře promícháme – fazole musí být krásně zlaté a lesklé.
  • Zalijeme krémovou omáčkou a necháme vše krátce propojit a „zakrémovat“.

4. Zelenina k podávání:

  • Hlavice chřestu a baby brokolici opečeme zprudka na pánvi na olivovém oleji – cca 2–3 minuty, aby zůstaly křupavé.

5. Kyselá cibulka a chřest:

  • Jarní cibulku a syrový chřest nakrájíme najemno.
  • Zakápneme jablečným octem a necháme chvíli odležet – vznikne svěží a lehce nakyslá příloha.

🥗 Servírování:

  • Do hlubokého talíře dáme miso-fazole s krémovou omáčkou.
  • Navrch položíme opečený chřest a baby brokolici.
  • Ozdobíme nakyslou směsí cibulky a syrového chřestu.
  • Posypeme lístky máty.
  • Nakonec zakápneme citronovou šťávou.