Pečení pod pekou: Velikonoční jehněčí, oheň, přátelé a jídlo ovoněné kouřem

Pečení pod pekou není jen způsob vaření – je to návrat k ohni, ke kořenům, k pomalosti a společnému času. Když se chuť masa spojí s vůní dřeva a trpělivostí přípravy, vznikne jídlo, které si budete pamatovat. A Velikonoce? Ty jsou pro takovou hostinu jako stvořené

Velikonoční jehněčí: Osobní zážitek z pečení pod pekou

Letos o Velikonocích jsme si udělali radost – místo klasické pečeně jsme připravili jehněčí pod pekou, tradičním chorvatským způsobem. Peka je litinová nádoba s těžkým kopulovitým víkem, která se zakrývá žhavými uhlíky. Uvnitř se pokrm pomalu dusí a zároveň peče, a výsledek je… famózní.

Jehněčí jsme naložili den předem: sůl, pepř, česnek, olivový olej a čerstvý rozmarýn. Žádná složitost – jen poctivé suroviny.

Do peky jsme dali lůžko z červené cibule, rajčat San Marzano, brambor Grenaille a plátků citronu. Přidali jsme snítky tymiánu a rozmarýnu, všechno podlili bílým vínem, zavřeli víkem a vložili na žhavé uhlíky.

Tři hodiny pomalého pečení vytvořily z masa křehký zázrak. Cibule a brambory nasákly šťávu, rajčata zkaramelizovala a citron dodal svěží kyselost.

Na závěr jsme šťávu z výpeku svařili a zamáslovali, čímž vznikl sametový jus – ideální na přelití masa nebo na namáčení kousku chleba.

Jak funguje pečení pod pekou

🔥 1. Příprava ohniště

Peka potřebuje žár – ideálně z tvrdého dřeva (dub, buk). Dřevo nech hořet, dokud nezískáš silnou vrstvu uhlíků – zhruba 60–90minut.

🍖 2. Příprava masa a zeleniny

Marinuj maso klidně den předem. Dovnitř peky vrstvi zeleninu, citrony, bylinky, maso a víno. Nepřeháněj to s tekutinou – většina se uvolní z masa a zeleniny.

🔥 3. Pečení

Peka se položí na uhlíky, zakryje víkem a zasype další vrstvou žhavého uhlí. Důležité je udržovat žár – přikládej bokem další dřevo, podle potřeby doplň uhlíky. Peč 2,5–3 hodiny.

🍷 4. Dokončení

Výpek můžeš svařit a zjemnit kouskem másla – vznikne tak dokonalý jus. Zeleninu a brambory podávej jako přílohu – budou mít bohatou, nasládlou a lehce kouřovou chuť.

Recept: Jehněčí pod pekou (pro 6–8 osob)

Ingredience:

  • cca 2,5–3 kg jehněčí kýty nebo plece
  • 4 červené cibule
  • 6–8 rajčat San Marzano
  • 800 g brambor Grenaille
  • 1 citron (na plátky)
  • 6–8 stroužků česneku
  • Čerstvý rozmarýn a tymián
  • 100 ml olivového oleje
  • 300 ml suchého bílého vína
  • Sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Maso den předem osol, opepři, potřete česnekem, olejem a rozmarýnem.
  2. Do peky vlož cibuli, rajčata, brambory, citron a bylinky. Navrch maso, podlij vínem.
  3. Přikryj, postav na uhlíky, zasyp a peč 2,5–3 hodiny.
  4. Výpek po upečení přelij do hrnce, svař a přidej máslo pro vytvoření jemného jusu.

 

Přílohy, které pozvednou celý stůl

🥒 Tzatziki s mátou a koprem

Ingredience:

  • 1 velká okurka
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 2–3 stroužky česneku
  • Hrst máty
  • Velká hrst kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl

Postup:
Okurku nastrouhej a vymačkej, smíchej se zbytkem surovin. Nech v chladu odležet.

Kopr tu hraje hlavní roli – dává tzatziki jiskru a svěžest.

 

🧄 Hummus

Ingredience:

  • 400 g vařené cizrny
  • 2 lžíce tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Trochu vody nebo vývaru z cizrny

Postup:
Vše rozmixuj dohladka. Ozdob olejem, paprikou nebo sezamem.

 

🍞  Naan

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml vody
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • Máslo s česnekem a petrželí na potření

Postup:
Zamíchej těsto, nech kynout 1 hodinu. Rozděl, vyválej, opeč na pánvi. Potři česnekovým máslem.

 

🌿 Chimichurri z ručně sekaných bylinek

Ingredience:

  • 1 hrst hladkolisté petržele a koriandru
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 5–6 lžic olivového oleje
  • Sůl, pepř, cukr
  • Šťáva z citronu

Postup:
Bylinky nasekej ručně, smíchej s česnekem, chilli, octem, olejem a citronem. Nech rozležet.

 

🥗 Tabbouleh

Ingredience:

  • 150 g bulguru
  • 2–3 rajčata
  • okurka hadovka
  • Svazek hladkolisté petržele
  • 3x šalotka
  • Svazek máty
  • 2 jarní cibulky
  • Šťáva z citronu
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř

Postup:
Bulgur spař a nech změknout. Vše nasekej, smíchej a dochuť. Podávej vychlazené.

 

Závěrem: Proč peka?

Protože zpomaluje. Protože vrací ke kořenům. Protože vytváří jídlo, které má duši. Pečení pod pekou není jen způsob vaření – je to způsob, jak si jídlo opravdu užít. Ať už připravíte jehněčí, chobotnici nebo jen zeleninu, výsledek vás vždycky překvapí hloubkou chuti. Dopřejte si ten zážitek. A vemte s sebou pár přátel.