Pečení pod pekou není jen způsob vaření – je to návrat k ohni, ke kořenům, k pomalosti a společnému času. Když se chuť masa spojí s vůní dřeva a trpělivostí přípravy, vznikne jídlo, které si budete pamatovat. A Velikonoce? Ty jsou pro takovou hostinu jako stvořené
Velikonoční jehněčí: Osobní zážitek z pečení pod pekou
Letos o Velikonocích jsme si udělali radost – místo klasické pečeně jsme připravili jehněčí pod pekou, tradičním chorvatským způsobem. Peka je litinová nádoba s těžkým kopulovitým víkem, která se zakrývá žhavými uhlíky. Uvnitř se pokrm pomalu dusí a zároveň peče, a výsledek je… famózní.
Jehněčí jsme naložili den předem: sůl, pepř, česnek, olivový olej a čerstvý rozmarýn. Žádná složitost – jen poctivé suroviny.
Do peky jsme dali lůžko z červené cibule, rajčat San Marzano, brambor Grenaille a plátků citronu. Přidali jsme snítky tymiánu a rozmarýnu, všechno podlili bílým vínem, zavřeli víkem a vložili na žhavé uhlíky.
Tři hodiny pomalého pečení vytvořily z masa křehký zázrak. Cibule a brambory nasákly šťávu, rajčata zkaramelizovala a citron dodal svěží kyselost.
Na závěr jsme šťávu z výpeku svařili a zamáslovali, čímž vznikl sametový jus – ideální na přelití masa nebo na namáčení kousku chleba.
Jak funguje pečení pod pekou
🔥 1. Příprava ohniště
Peka potřebuje žár – ideálně z tvrdého dřeva (dub, buk). Dřevo nech hořet, dokud nezískáš silnou vrstvu uhlíků – zhruba 60–90minut.
🍖 2. Příprava masa a zeleniny
Marinuj maso klidně den předem. Dovnitř peky vrstvi zeleninu, citrony, bylinky, maso a víno. Nepřeháněj to s tekutinou – většina se uvolní z masa a zeleniny.
🔥 3. Pečení
Peka se položí na uhlíky, zakryje víkem a zasype další vrstvou žhavého uhlí. Důležité je udržovat žár – přikládej bokem další dřevo, podle potřeby doplň uhlíky. Peč 2,5–3 hodiny.
🍷 4. Dokončení
Výpek můžeš svařit a zjemnit kouskem másla – vznikne tak dokonalý jus. Zeleninu a brambory podávej jako přílohu – budou mít bohatou, nasládlou a lehce kouřovou chuť.
Recept: Jehněčí pod pekou (pro 6–8 osob)
Ingredience:
- cca 2,5–3 kg jehněčí kýty nebo plece
- 4 červené cibule
- 6–8 rajčat San Marzano
- 800 g brambor Grenaille
- 1 citron (na plátky)
- 6–8 stroužků česneku
- Čerstvý rozmarýn a tymián
- 100 ml olivového oleje
- 300 ml suchého bílého vína
- Sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Maso den předem osol, opepři, potřete česnekem, olejem a rozmarýnem.
- Do peky vlož cibuli, rajčata, brambory, citron a bylinky. Navrch maso, podlij vínem.
- Přikryj, postav na uhlíky, zasyp a peč 2,5–3 hodiny.
- Výpek po upečení přelij do hrnce, svař a přidej máslo pro vytvoření jemného jusu.
Přílohy, které pozvednou celý stůl
🥒 Tzatziki s mátou a koprem
Ingredience:
- 1 velká okurka
- 400 g řeckého jogurtu
- 2–3 stroužky česneku
- Hrst máty
- Velká hrst kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
Postup:
Okurku nastrouhej a vymačkej, smíchej se zbytkem surovin. Nech v chladu odležet.
Kopr tu hraje hlavní roli – dává tzatziki jiskru a svěžest.
🧄 Hummus
Ingredience:
- 400 g vařené cizrny
- 2 lžíce tahini
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Trochu vody nebo vývaru z cizrny
Postup:
Vše rozmixuj dohladka. Ozdob olejem, paprikou nebo sezamem.
🍞 Naan
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 250 ml vody
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- Máslo s česnekem a petrželí na potření
Postup:
Zamíchej těsto, nech kynout 1 hodinu. Rozděl, vyválej, opeč na pánvi. Potři česnekovým máslem.
🌿 Chimichurri z ručně sekaných bylinek
Ingredience:
- 1 hrst hladkolisté petržele a koriandru
- 2–3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 5–6 lžic olivového oleje
- Sůl, pepř, cukr
- Šťáva z citronu
Postup:
Bylinky nasekej ručně, smíchej s česnekem, chilli, octem, olejem a citronem. Nech rozležet.
🥗 Tabbouleh
Ingredience:
- 150 g bulguru
- 2–3 rajčata
- okurka hadovka
- Svazek hladkolisté petržele
- 3x šalotka
- Svazek máty
- 2 jarní cibulky
- Šťáva z citronu
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Postup:
Bulgur spař a nech změknout. Vše nasekej, smíchej a dochuť. Podávej vychlazené.
Závěrem: Proč peka?
Protože zpomaluje. Protože vrací ke kořenům. Protože vytváří jídlo, které má duši. Pečení pod pekou není jen způsob vaření – je to způsob, jak si jídlo opravdu užít. Ať už připravíte jehněčí, chobotnici nebo jen zeleninu, výsledek vás vždycky překvapí hloubkou chuti. Dopřejte si ten zážitek. A vemte s sebou pár přátel.