Lesní houby čtyřikrát jinak

To, že jsme národ nejvášnivějších houbařů na světě, je známá věc. Alespoň jednou za rok vyrazí na houby přes sedmdesát procent Čechů, a tak není divu, že poslední týdny jsou vidět zaparkovaná auta na kraji každého lesa. Po suchém létě totiž konečně přišlo období, kdy rostou! Ani my jsme neodolali a vyrazili jsme se podívat, jestli se houbám daří i u nás na chalupě. A jelikož jsme se setkali s velkým úspěchem a nasbírali plné koše, celé odpoledne jsme strávili očišťováním a celý další den vařením, sušením, zavařováním a nakládáním. Dokonce se nám podařilo najít i opravdovou raritu – Květnatec Archerův – houbu pocházející z Austrálie, která se do Evropy dostala s dodávkami vlny a bavlny.  Tato exotická houba vypadá jako mořská hvězdice či chobotnička vyrůstající z šedého vajíčka. A přestože ve stadiu vajíčka je Květnatec jedlý, údajně lahodí více oku než jazyku.

Pokud jste se i vy vypravili do lesa a hledáte inspiraci, jak s houbami naložit, zkuste některý z receptů, které jsme pro vás připravili!

Hřiby v olivovém oleji

  • 4 zavařovací sklenice o objemu 250 ml
  • 1 kg malých hřibů (můžete použít jakékoliv pevné houby)
  • 250 ml bílého vinného octa
  • 125 ml vody
  • 4 bobkové listy
  • 4 větvičky tymiánu
  • 1 lžíce černého pepře
  • 50 ml olivového oleje
  • trochu citronové kůry

Vodu s vinným octem svaříme, přelijeme očištěné houby a necháme 20 minut odstát. Přendáme do skleniček a do každé skleničky přidáme větvičku tymiánu, bobkový list, pepř a citronovou kůru. Zalijeme olivovým olejem a necháme uležet. Uchováváme v chladu.

Houbový salát s rukolou a sýrem

  • 250 g čerstvých pevných hub na tenké plátky
  • 500 g mozzarelly
  • rukola
  • šťáva z 1 citronu
  • lžíce olivového oleje
  • hrubozrnná sůl
  • pepř

Houby nakrájíme na tenké plátky a zprudka opečeme na olivovém oleji. Přendáme do misky nebo na talíř, přidáme rukolu a natrhanou mozzarellu. Zalijeme citronovou šťávou, medem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým chlebem.

Houby s octem

  • 1 kg pevných hub
  • 750 ml octa
  • 750 ml vody
  • 30 g soli
  • 6 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • tymián
  • 1 lžička hořčičného semínka

Všechny suroviny na nálev povaříme a necháme vychladnout. Houby omyjeme a větší kusy pokrájíme. Povaříme v mírně osolené a okyselené vodě a následně scedíme. Vychladlé houby naskládáme do skleniček a zalijeme nálevem tak, aby nevyčnívaly. Hladina by měla sahat asi 1 cm pod okraj sklenice. Sklenice zavřeme (šroubovací nedotahujeme na doraz) a 15 minut sterilujeme při 100 °C. Necháme vychladnout a uložíme do chladu a temna. Před konzumací necháme naložené nejméně měsíc.

Houbová pánev s bramborami

  • 600 g brambor
  • 300 g čerstvých tvrdých hub
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 lžíce petržele a libečku, nahrubo nasekané
  • 4 lžíce parmezánu

Brambory očistíme a uvaříme ve slupce do poloměkka. Houby nakrájíme na 3-4 cm široké plátky, cibuli nakrájíme na proužky a česnek na plátky. Uvařené brambory i se slupkou pokrájíme na měsíčky, dáme do pánve s olivovým olejem a přidáme houby, cibuli a česnek. Opékáme 5-6 minut do zlatohněda. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Při podávání posypeme bylinkami a parmezánem.