Samozřejmě víme, že kuchtění na kamnech se nic nevyrovná. Ale co naplat, topná sezóna nám skončila. My si ale pro náš dnešní recept bohatě vystačíme s obyčejným mixérem. Budeme připravovat pesto přímo medvědí, přátelé.
Na tuto jarní dobrotu potřebujeme:
- 100 – 150g medvědího česneku,
- 50g loupaných mandlí,
- 50g strouhaného parmazánu,
- 150ml panenského olivového oleje + něco málo na zakápnutí
- a hrubou mořskou sůl.
Omyté a osušené listy rozmixujeme s olejem, mandlemi a strouhaným parmazánem. Dle chuti můžeme přidat i pár kapek citronové šťávy. Vzniklou omáčku plníme do čistých skleniček, na povrchu ji zakápneme olejem a uchováváme v chladu.
Už od začátku března můžeme v lesích načapat davy lidí s košíkem. Na houby – alespoň ty notoricky známé – je opravdu brzy, ale košíkáři nevyráží na maso chudých, oni pořádají nájezdy na úžasnou jarní bylinku, přírodní antibiotikum, lék, který umí hojit nervy a který se úžasně postará o jarní detoxikaci našeho těla. Jejich cílem je zázrak jménem medvědí česnek ( česnek divoký ). Ale proč zase tak ubližovat matičce přírodě, když si tyto zelené lístky plné vitamínu C můžeme v pohodě vypěstovat doma sami! Alespoň si budeme jisti, že jsme si je nezaměnili s velmi podobnou rostlinou, konvalinkou vonnou. Ale i v lese by baštu medvědů prozradila typická česneková vůně, která by nás praštila do nosu, pokud bychom list rozmělnili mezi prsty.
Takže neváhejme! Máme nejvyšší čas najít nějaké polostinné místo s vlhkou půdou a medvědí česnek si vysadit sami. Pokud někdo z vašeho okolí bude lomit rukama, cože jste si to zase vymysleli za novinku, že z vás po sklizni potáhne na sto honů, vězte, že česnek medvědí má oproti tomu klasickému i jednu nespornou výhodu – bude lahodit vašemu dechu. A to stojí za zkoušku! Ale pozor, abyste to s touto chuťovkou nepřehnali! Předávkování medvědím česnekem vám může pěkně zatopit. Závratě, zvracení a průjem můžou být nepříjemnými důsledky nadměrné konzumace této bylinky. Takže nezapomeňte – všeho s mírou!