Recept: Bezmasé zelné golubce díru do kapsy neudělají

Jestli jste po svátcích trochu „přemasení“ jako my, nebo jste utratili všechny peníze za vánoční dárky pro své blízké a musíte si teď myslet malinko hospodárněji, bude tento recept pro vás tím pravým. Je totiž bez masa a nákup surovin vám rozhodně díru v rozpočtu neudělá. Budete totiž potřebovat jen jednu pořádnou hlávku zelí, balíček rýže a pár maličkostí.

Tento recept naučila naši kamarádku její ukrajinská babička. Na Ukrajině zelným kapsičkám plněným rýží říkají golubce, ale můžete je znát i pod názvem golubky nebo holubce. Prý se tam tato zelná pochoutka vařila nejčastěji v pátek a pak se pojídala celý víkend – buď teplá, nebo studená. My jsme ji vařili tedy taky v pátek a pěkně na kamnech. Ta jsou k tomu ideální! I když recept není náročný na přípravu, vaří se relativně dlouho. Takže při roztápění chalupy jsme hned položili na kamna velký hrnec s vodou a do něj vložili celou hlávku zelí. Ale nepředbíhejme!

Co tedy budete potřebovat:

  • jednu velkou hlávku zelí – asi 2,5 kg
  • ¾ kg dlouhozrnné rýže
  • 3 větší cibule
  • 2 dcl rostlinného oleje
  • 2 střední rajské protlaky
  • sůl, pepř a lžičku octa

Postup:

Na kamna do velkého asi sedmilitrového hrnce dáme spařit celou hlávku zelí, ze které jsme opatrně vyřízli košťál tak, aby zůstala pohromadě. Ještě z hlávky odebereme před spařením dva až tři větší listy, které odložíme stranou. Hlávka se postupně spařuje a uvolňuje jednotlivé listy. Vodu udržujeme na kamnech těsně před varem, ale již nevaříme. Než budou listy měkké a připravené tak na plnění, připravíme si náplň. Na oleji osmahneme dozlatova cibulku, přidáme rajský protlak a malou část si také ponecháme stranou. Propranou rýži spaříme horkou vodou, osolíme, opepříme a přidáme k cibulce. Pouze promícháme a necháme lehce zchladnout.

Uvolněný spařený zelný list vyjmeme z vody a hlávku ještě do vody vrátíme. Vždy plníme jen hodně spařené listy. Z listu vyřízneme tuhou část a rozdělíme ho na dva díly. Každý díl plníme ½ až ¾ polévkové lžíce rýžovou směsí a složíme do tvaru psaníčka na plocho tak, aby se nerozbaloval a držel pěkně pohromadě. Dno hrnce vyplníme dvěma listy zelí, které jsme si na začátku odložili. Na ně klademe jednotlivé naplněné zelné listy tak, aby se lehce překrývaly. Postupně klademe jednu vrstvu na druhou. Vršek pak zakryjeme odříznutými tuhými částmi listů, vytvoříme z nich takovou pokličku a na tu naneseme lehkou vrstvu cibule s protlakem. Takto připravené golubce zalijeme asi do ¾ osolenou vodou, do které jsme přidali lžíci octa. Vaříme na mírném ohni do té doby, než je rýže uvnitř měkká. V průběhu vaření kontrolujeme hladinu vody. Pokud se vyvaří, je třeba ji doplnit.

Podáváme buď teplé třeba s bramborem, nebo studené s bílým jogurtem, s trochou česneku a nebo jen tak do ruky, když máte malý hlad 🙂