Recept: Letní rebarborovo-jahodový dezert

Rebarbora neboli reveň vlnitá (Rheum rhabarbarum) pochází z Číny a do Evropy byla před mnoha staletími dovezena. Dnes ji tak nalezneme i na našich zahrádkách a jedná se o skvělou jarní zeleninu (ne ovoce!) pro přípravu koláčů nebo marmelád. My jsme si ale pro vás připravili rebarborovo-jahodový dezert, který svojí netradiční chutí příjemně překvapí.

K přípravě budeme potřebovat:

  • 6 stonků rebarbory
  • 500g jahod
  • 3 lžíce cukru
  • 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíci zeleného pepře
  • 60ml slivovice
  • 1 hrst máty

Nejprve oloupeme rebarboru, nakrájíme na kousky a umístíme do misky. Pokrájenou rebarboru smícháme s cukrem a necháme ji hodinu odpočinout, než vypustí šťávu. Posléze rebarboru vhodíme do hrnce, přidáme zelený pepř, mátu a vaříme 10 minut. Mezitím pokrájíme jahody a přidáme je k rebarboře. Nakonec zalijeme slivovicí. Vaříme dalších 10 minut.

Připravíme krém tak, nejprve rozmačkáme vanilkový cukr s mátou a smícháme se zakysnou smetanou. Nyní bude i vaše rebarborovo-jahodová směs připravená k servírování. Vezmeme si nějakou hezkou skleničku, odlijeme směs a na vrh přidáme krém. A tím je dezert hotový!